تفاوت تخم ریحان و تخم شربتی
0

در سال‌های اخیر با شناخت بیشتر خواص مواد طبیعی، استقبال از آن‌ها افزایش یافته است. با روی آوردن مردم به سمت محصولات طبیعی و گیاهی، تخم شربتی به عنوان یک نوشیدنی محبوب جای خوبی در آبمیوه فروشی‌ها پیدا کرد. اما در کنار تخم شربتی، همواره محصولی دیگر به نام تخم ریحان وجود دارد که گاهی با هم به اشتباه گرفته می‌شوند، حتی ممکن است آن‌ها را به جای هم به شما بفروشند. شناخت تفاوت‌های این دو گیاه تشخیص آن‌ها را از هم راحت می‌کند. در ادامه به معرفی تخم شربتی و تخم ریحان، شباهت‌ها و تفاوت آن دو خواهیم پرداخت.

تخم شربتی

تخم ریحان کوهی یا وحشی در میان مردم به تخم شربتی معروف شده است. این گیاه از خانواده نعناع و در دسته دانه‌های لعاب دار قرار دارد. دانه‌های تخم شربتی دارای اسانس روغنی فرار هستند. تخم شربتی در کتب سنتی ایران به نام بادروز و در عربی به نام بادروج شناخته می‌شود.

دانه‌های تخم شربتی سیاه براق ، بیضوی شکل و ریزتر از تخم ریحان است.  البته تخم شربتی به دو صورت ریز و درشت در بازار وجود دارد که تفاوت خواص ندارند و بر حسب سلیقه انتخاب می‌شوند. طبیعت گرم و خشک تخم شربتی باعث تقویت قلب، تقویت معده سرد، دفع سموم بدن از طریق ادرار و تعریق می‌شود. برای خانم‌ها به تنظیم عادت ماهیانه کمک می‌کند و در دوران شیردهی، خاصیت شیرافزایی دارد.

اگر به دنبال کاهش وزن هستید، یک ساعت قبل از غذا از این شربت استفاده کنید. دانه های متورم و لعاب دار تخم شربتی حجم زیادی از معده را پوشش داده باعث کاهش اشتهای عصبی یا کاذب می‌‌شود. از طرفی اسید چرب امگا3، پروتئین و ویتامین‌های موجود در تخم شربتی سوخت و ساز بدن را افزایش می‌دهد.

برای کاهش خشونت سینه و تسکین سرفه نیز از تخم شربتی استفاده می‌شود. برای این منظور مقداری آب جوش روی تخم شربتی بریزید و دانه‌های پرلعاب را با قاشق بخورید.

اگر مشکل یبوست دارید، یک قاشق غذاخوری تخم شربتی خیس کرده را صبح ناشتا با دو لیوان آب ولرم مصرف کنید.

افرادی با دیابت نوع 2 نیز می‌توانند از خواص این دانه جادویی بهرمند شوند. تخم شربتی تبدیل کربوهیدرات به گلوکز را کنترل می‌کند، در نتیجه متابولیسم بدن کند می‌شود. این افراد می‌توانند مقداری تخم شربتی خیس خورده را در لیوان شیر به عنوان صبحانه میل کنند.

تخم شربتی باعث کاهش فشار خون می‌شود، پس افرادی که فشار خون پایینی دارند از مقدار کنترل شده و حتما تحت نظر پزشک از آن مصرف کنند.

Porcelain white cup tea with one teabag on dark blue background. top view studio shot

همچنین تخم شربتی، نشاط آور، ضد نفخ و کاهنده‌ی ورم بدن است. اما تخم شربتی تنها مصرف خوراکی ندارد، می‌توان از دیگر خواص این گیاه نیز به روش‌های دیگر مصرف، بهره‌مند شد.

در گذشته برای پاکسازی چشم از این دانه‌ها استفاده می‌کردند، لعاب خیسانده تخم شربتی دید را قوی تر کرده و برای کاهش تورم چشم و آبریزش آن مفید است.

از پروتئین، آهن و ویتامین موجود در این دانه‌های ریز می‌توان برای تقویت مو بهرمند شد. برای این منظور مقداری تخم شربتی را در هاون بکوبید با روغن نارگیل مخلوط کنید و قبل از هربار مصرف آن را کمی گرم کنید. مالیدن این ترکیب روی پوست به درمان بیماری‌های پوستی مانند اگزما و کلاژن سازی پوست کمک می‌کند.

تخم ریحان

تخم ریحان یا دانه ریحان از خانواده‌ی نعنائیان است. دانه‌های آن درشت‌ترو حالت زاویه‌دار دارند. دانه ریحان در حال حاضر به صورت طبیعی در ایران وجود ندارد و به صورت پرورشی کشت می‌شود. تخم ریحان از دانه‌های ریحان سبزی است و طبیعت آن کمی گرم و خشک است.

دانه ریحان غنی از کلسیم و منیزیم بوده و مواد معدنی مورد نیاز بدن را تا حدود زیادی تامین می‌کند. پرکاربردترین خاصیت تخم ریحان تقویت معده است. سوزشی که بعضی افراد در معده خود حس می‌کنند ناشی از تجمع اسید معده است، دانه ریحان با خاصیت خنک کنندگی این سوزش را بهبود می‌بخشد و سبب می‌شود معده آرام شود. همچنین برای از بین بردن نفخ، کاهش تهوع و استفراغ مصرف تخم ریحان مفید است.

این گیاه ادرار آور و ملین است. برای این منظور مقداری تخم ریحان را در یک لیوان شیر ریخته و پیش از خواب میل کنید. دانه ریحان همچنین خاصیت ضد افسردگی دارد و آرام بخشی طبیعی است.

خاصیت آنتی اسپاسم تخم ریحان، در گرفتگی‌های سرماخوردگی و آنفولانزا به داد شما می‌رسد. این خاصیت عضلات را آرام کرده و گرفتگی‌ها را برطرف می‌کند.

همچنین برای سلامت دهان و دندان می‌توانید مقداری از این دانه‌ها را روزانه بجوید، آفت زدگی و عفونت‌های دهانی با این روش برطرف می‌شوند.

در طب سنتی به دختران مصرف این دانه را توصیه می‌کنند، زیرا آهن موجود در آن مانع کم خونی می‌شود. مصرف این گیاه برای زنان باردار کمتر توصیه می‌شود زیرا مصرف آن سطح استروتژن را در بدن کاهش می‌دهد. اما پس از زایمان می‌توان تخم ریحان را به عنوان یک قاعده آور و تب بر خوب استفاده کرد.

همچنین مصرف دانه ریحان برای افرادی که اختلالات تیروئیدی دارند با احتیاط‌هایی همراه است. پس بهتر است این افراد تحت کنترل پزشک خود آن را استفاده کنند.

بالاخره تخم شربتی یا تخم ریحان؟

در مقایسه ظاهر این دو دانه باید بگوییم دانه‌های تخم شربتی مشکی و بسیار براق‌تر و بیضوی شکل است اما تخم ریحان دارای دانه‌هایی درشت‌تر و کدر و زاویه دار است. زمانی که تخم شربتی در آب ریخته می شود به رنگ خاکستری در می آیند و لعاب دار می شوند. اما دانه های تخم ریحان در آب درشت تر و به سیاه مات نزدیک تر هستند.

گیاه هردو از خانواده ریحان‌ها هستند. اما به دلیل تفاوت منطقه رشد نام‌های متفاوتی گرفته اند.  تخم ریحان، دانه ریحان سبزی است و تخم شربتی دانه ریحان کوهی یا وحشی می‌باشد که به تخم شربتی معروف شده است. از لحاظ خاصیت می‌توان گفت این دو گیاه خواص مشترکی دارند اما تخم شربتی کوهی خواص غنی‌تری دارد. تخم شربتی دارای ویتامین‌های فراوان و امگا 3، امگا 6 و امگا 9 است. تخم ریحان دارای فوایدی برای معده و ملین می‌باشد. همان‌طور که ملاحظه کردید تفاوت ظاهری و خواصی تخم شربتی و تخم ریحان اندک است. در مصرف هردو دقت کنید که با آب فراوان میل کنید زیرا این دانه‌های مفید دارای فیبر بالایی هستند.

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

14 − یازده =

0

بالا

X